NATO este un pericol pentru pacea mondială
NATO este un pericol pentru pacea mondială. Dacă pacea va triumfa în lume, NATO ar trebui desființată.
NATO este un pericol pentru pacea mondială
D. Raja scrie: Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina își are rădăcinile în logica expansionistă a alianței militare.
Războiul din Ucraina a adus în centrul atenției Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). NATO a fost format în urma celui de-al Doilea Război Mondial de către puterile occidentale ca răspuns la ascensiunea URSS. Progresul rapid al URSS, o economie socialistă planificată, a făcut ca economiile capitaliste să fie incomode și nesigure. Astfel, Occidentul capitalist a dezvoltat o strategie de limitare a răspândirii ideologiei socialiste, iar NATO a devenit instrumentul său militar.
NATO a început ca un parteneriat militar între cele mai importante națiuni capitaliste ale lumii, conduse de Statele Unite ale Americii, aparent pentru "securitatea colectivă". Dar adevăratul său motiv a fost acela de a încercui URSS și alte state socialiste din Europa Centrală și de Est. Occidentul a făcut o narațiune conform căreia Europa de Vest se confruntă cu o amenințare militară din partea Uniunii Sovietice. Pactul de la Varșovia condus de URSS a luat ființă abia după ce NATO a integrat Germania de Vest în alianță și a început să înarmeze regiunea. URSS susținea la acea vreme mișcările de eliberare națională din lumea a treia.
Odată cu dezintegrarea URSS la începutul anilor 1990 și prăbușirea altor regimuri socialiste din Europa Centrală și de Est, NATO ar fi trebuit dizolvat. În schimb, a fost refashioned și extins pentru a realiza ambițiile hegemonice ale SUA, care a încercat să construiască o ordine mondială unipolară. În mod ironic, NATO nu a intervenit militar în mod oficial nici măcar o dată în perioada Războiului Rece; a început după dezintegrarea URSS! Liderii puterilor occidentale l-au asigurat pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov în anii 1980 că NATO nu se va extinde în Est. Dar a continuat să se extindă, iar acum are 30 de state membre în locul celor 12 inițiale – toți aliații Pactului de la Varșovia, cu excepția Rusiei, sunt acum membri NATO.
Distrugerea și instabilitatea au marcat urmele NATO. Implicarea NATO în Kosovo este bine cunoscută. Peste 500 de civili și-au pierdut viața din cauza bombardamentelor fără discernământ ale NATO în această campanie. În timpul bombardamentelor de 11 săptămâni, Ambasada Chinei a fost distrusă provocând furori internaționale. Războiul afgan, potrivit Proiectului costuri de război condus de Universitatea Brown, a înregistrat 1.76.000 de decese între 2001 și 2019. Peste 46.000 dintre morți erau civili. În mod similar, intervenția condusă de SUA în Irak s-a soldat cu peste 1,5 decese lakh din martie 2003 până în 2010 – 80% dintre ei civili. Se estimează că intervenția NATO în Libia pentru a impune o zonă de interdicție aeriană a ucis peste 400 de civili. Aproape un milion de oameni au murit în războaie în Afganistan, Irak, Siria, Yemen etc. Aceste cifre nu includ decesele indirecte și nici nu dezvăluie haosul provocat de migrația forțată, pierderea bunurilor, daunele psihologice sau instabilitatea geopolitică.
NATO are un arsenal de ultimă generație și o cheltuială combinată pentru apărare de 1,036 trilioane de dolari (2019), comparativ cu bugetul de apărare de 60 de miliarde de dolari al Rusiei. Reținerile Moscovei cu privire la faptul că NATO a ajuns la granițele sale trebuie luate în considerare în acest context. După ce descurajarea oferită de URSS s-a încheiat, NATO a devenit un instrument pentru atingerea obiectivelor politicii externe și de apărare a SUA în Europa și Asia. Un organism de mărimea și influența NATO, cu cei 30 de membri ai săi reprezentând aproape 60% din cheltuielile globale de apărare, se bucură de un avantaj disproporționat și de stăpânirea asupra scenei internaționale prin simpla sa existență.
Adevărul este că expansiunea continuă a NATO și implicarea în afacerile mondiale reprezintă o amenințare la adresa păcii globale și a unei ordini mondiale juste. Oamenii iubitori de pace și statele din sudul global ar trebui să se opună însăși ideii unei astfel de alianțe militare, deoarece aceasta denaturează în totalitate condițiile de concurență echitabile la nivel internațional, unde fiecare stat național ar trebui să fie egal.
După cum sugerează istoricul NATO, în locul "securității colective" pe care a promis-o, aceasta nu a oferit decât o insecuritate gravă națiunilor care se opun intereselor SUA. Nevoile sale au umplut vistieria complexelor și monopolurilor militaro-industriale, deturnând efectiv fonduri de la programe vitale care altfel ar putea fi desfășurate pentru a îmbunătăți viața și mijloacele de trai ale oamenilor.
Conflictul actual dintre Rusia și Ucraina își are rădăcinile în logica expansionistă a alianței militare. Ne opunem războiului în curs de desfășurare în termeni incerti. Acesta ar trebui oprit imediat, iar părțile ar trebui să se angajeze într-un dialog. În același timp, trebuie puse întrebări cu privire la costul NATO pentru umanitate. Dacă pacea va triumfa în lume, NATO ar trebui desființată.
What's Your Reaction?