Statul român intră în competiție cu ONG-urile pentru donațiile dedicate refugiaților - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Statul român intră în competiție cu ONG-urile pentru donațiile dedicate refugiaților - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Mar 26, 2022 - 03:14
Mar 26, 2022 - 03:17
 0  516
Statul român intră în competiție cu ONG-urile pentru donațiile dedicate refugiaților - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Ca urmare a apariției unui articol în presa scrisă, respectiv în publicația europalibera.org, în cadrul căruia se aduc în fața cetățenilor informații precum “ Statul român intră în competiție cu ONG-urile pentru donațiile dedicate refugiaților”, pentru o corectă informare a opiniei publice facem următoarele precizări:


În ultimul timp, instituția noastră a putut observa intenția unor persoane, care încă de la începutul crizei umanitare încearcă să destabilizeze relația puternică de sprijin reciproc care există între instituțiile statului și societatea civilă. Mai mult, o parte din aceste persoane, în mod paradoxal sunt active în grupurile noastre de lucru și cunosc îndeaproape eforturile tuturor celor implicați în a oferi sprijin imediat cetățenilor ucraineni.


Facem precizarea că această “tensiune” care este des vehiculată de anumite persoane este departe de a fi adevărată. Încă de la înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în vederea continuării procesului de consolidare a rolului de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, o prioritate de altfel pentru noi, am depus eforturi în încheierea de protocoale de colaborare cu societatea civilă, incluzând asociații, fundații, instituții academice, reprezentanți ai mediul privat, etc. Toate acestea, prin eforturi comune depuse de ambele părți contribuie la consolidarea scopului de a crește gradul de pregătire în rândul populației, de a contribui la înțelegerea riscurilor și de a întări reziliența comunităților.


Revenind la criza umanitară generată în urma conflictului militar din Ucraina, instituțiile cu responsabilitate în gestionarea acestei situații de urgență nu au minimalizat nicicând eforturile societății civile, ci dimpotrivă, Guvernul României, alături de Departamentul pentru Situații de Urgență au depus eforturi, încă de la început în a construi un adevărat grup de lucru, comun, integrat, alături de societatea civilă care a vrut să se alăture acestui scop nobil, grup ce este orientat exclusiv în eficientizarea tuturor eforturilor de sprijinire a cetățenilor ucraineni.


Astfel, vorbim practic de peste 500 de persoane, reprezentanți din cadrul mai multor ONG-uri, organizații internaționale, autorități publice locale etc, care permanent sunt în contact și care depun eforturi comune de sprijinire a comunității ucrainene, indiferent de nevoile acestora, ceea ce este o performanță notabilă.


Mai mult, tot cu sprijinul comun, integrat dintre instituțiile statului și societatea civilă au fost operaționalizate platforme prin care orice organizație și nu numai, care dorește să ofere sprijin își poate lista ajutorul pe care dorește să îl ofere (bunuri, cazare, etc.), tocmai în ideea eficientizării resurselor.


Este extrem de important de menționat faptul că tot acest ajutor venit din partea întregii societăți este nevoie să fie coordonat cu maximă atenție, prin prisma faptului că aparent această criză umanitară se poate derula pe termen lung. Astfel, dacă la acest moment situația persoanelor refugiate/strămutate pe teritoriul țării prezintă o anumită liniaritate, este posibil ca un nou val să apară, dacă agresiunea militară rusă din Ucraina continuă. Astfel, fiecare ajutor, fie că vorbim de alimente, bunuri de igienă personală, produse de cazarmament, cazare etc. este nevoie să fie optimizat și coordonat corect în baza nevoilor existente, fără a risipi resurse de care poate vom avea nevoie mai târziu.


În ceea ce privește subiectul central al articolului în speță, legat de conturile deschise de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, realizate în baza prevederilor art. X din OUG nr.20/2022 și faptul că operaționalizarea acestora duce la o “competiție” între stat și societatea civilă, este important de a readuce în atenția opiniei publice faptul că atât Departamentul pentru Situații de Urgență, cât și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au responsabilitate în domeniul protecției civile.


Astfel, persoanele fizice și juridice, cu excepția instituțiilor și autorităților publice, pot dona sume de bani care se colectează de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în scopul achiziționării de resurse necesare cetățenilor ucraineni. Această modalitate de strângere de fonduri nu este menită să lezeze nicio altă entitate, din simplul motiv că toate aceste achiziții se vor face în mod transparent.


Mai mult, tot acest pachet de sprijin oferit de către cetățeni, indiferent că este colectat de către stat sau de către organizațiile nonguvernamentale, va avea în final același destinatar, poporul ucrainean și implicit același scop: furnizarea suportului necesar acoperirii nevoilor acestora, lucru care, de altfel, contează cel mai mult.
Ca o notă definitorie la cele prezentate, întărim ideea că este important ca în această perioadă extrem de dificilă pentru o lume întreagă, să ne unim în continuare eforturile pentru a ajuta în mod real cetățenii ucraineni, victime directe ale agresiunii militare ruse.


În mod cert, România, va continua să își exprime solidaritatea față de toți cetățenii Ucrainei prin acțiuni concrete de sprijin menite în a oferi acestora întregul suport necesar.


Precizările fac referire la acest articol https://romania.europalibera.org/a/arafat-in-competi%C8%9Bie-cu-ong-urile-pentru-donatii/31768900.html


Acest articol este parte din Arhiva Social media
Postare originala https://www.facebook.com/100058235104668/posts/387487809869053/

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

AlexH Merg pe strada catre mine.