Au început, în aceste zile, luptele de culise pentru desemnarea a trei noi judecători CCR

De aceea, miza numirilor noilor judecători CCR este importantă.

Mar 24, 2022 - 03:49
Mar 25, 2022 - 01:38
 0  460
Au început, în aceste zile, luptele de culise pentru desemnarea a trei noi judecători CCR
Au început, în aceste zile, luptele de culise pentru desemnarea a trei noi judecători CCR.
Cei trei urmează să fie numiți în curând, pentru că în luna iunie le expiră mandatele lui Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru.
Cred că toată lumea a înțeles din experiența ultimilor ani de ce este crucial ca la Curtea Constituțională să fie numiți judecători profesioniști, echilibrați și independenți de politic. Judecători care să aibă deschidere către Uniunea Europeană și dreptul european, și nu să închidă porțile Europei în numele unui suveranism greșit înţeles. Fără astfel de judecători orice încercare de reformă va fi blocată.
În mandatul lui Valer Dorneanu, dincolo de decizii controversate pe plan intern, care au dus chiar la scăparea unor politicieni de răspunderea penală prin dezincriminarea unor infracțiuni, CCR a reușit să se opună dreptului european, intrând în coliziune frontală cu intersele și angajamentele României în Uniunea Europeană.
Fostul deputat PSD Dorneanu, cu sufletul alături de partidul care i-a dat funcții în politică, a contribuit definitiv la crearea unei instituţii retrograde.
De aceea, miza numirilor noilor judecători CCR este importantă.
Legea actuală prevede ca judecătorii CCR să fie numiți doar de politicieni, parlamentari și președinte, o modalitate deloc echilibrată, în care adesea nu mai contează meritocrația sau buna reputație a celor care ajung la Curte.
La Camera deputaților, vom avea de numit judecătorul care va intra la CCR în locul lui Valer Dorneanu, politicianul-judecător care în 2018 se ducea la Moscova, în ciuda recomandării ministerului de Externe de a nu merge în Rusia, și care era elogiat de Sputnik ca Personalitatea anului 2019 în România. Dorneanu este, așadar, un fel de Ion Iliescu al justiției.
Să ne reamintim și cine au fost cei care l-au promovat pe Dorneanu în 2013, în ședința prezidată de pesedistul infractor Victor Hrebenciuc, combinatorul șef al acelor vremuri, ca să avem tabloul complet al încrengăturilor periculoase dintre politic și justiție.
Florin Iordache (părintele OUG 13): „va fi un vot covârşitor pentru Valer Dorneanu, pentru că dumnealui odată ajuns acolo, va schimba percepţia despre Curtea Constituţională. Valer Dorneanu o dată ajuns la Curtea Constituţională va fi un om detaşat de spiritul politic, va fi un om în respect al unei singure legi. Al Constituţiei şi atât”.
Theodor-Cătălin Nicolescu (8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită): „Partidul Naţional Liberal, după o analiză atentă, a decis să susţină candidatura domnului Valer Dorneanu, un om cu o vastă experienţă în domeniul universitar, în domeniul profesional şi nu în ultimul rând, cu o vastă experienţă în instituţiile politice ale acestui stat, experienţă politică necesară atunci când va decide cu privire la diversele legi supuse atenţiei Curţii Constituţionale”.
Ioan Adam (2 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, nedefinitiv): „ Sunt convins că valoarea sa profesională, ţinuta lui morală aleasă, până acum a arătat o ţinută morală deosebită acest om în politică, ceea ce este un lucru foarte rar, ţinuta asta morală aleasă îl va face să se detaşeze de elementul politic şi să judece corect, să judece în spiritul Constituţiei”.
Valeriu Zgonea (în urma unei excepții de neconstituționalitate ridicate de politicianul PSD, condamnat inițial la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, ulterior achitat, Curtea Constituţională a stabilit că interceptările obșinute de SRI pe baza unor mandate de siguranță națională nu pot fi folosite în dosare de corupție): „Conform rezultatului voturilor exprimate, domnul profesor universitar, domnul Valer Dorneanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, va fi judecător la Curtea Constituţională. Doamnelor şi domnilor, aş putea să spun un singur lucru: S-a făcut dreptate!”
Este clar acum că una dintre marile mize ale lui Iohannis la refacerea USL a fost să își înfigă, împreună cu prietenii săi pesediști, oamenii la CCR pentru a se asigura că își perpetuează cu succes viziunea statului eșuat și după ce nu va mai fi președinte. Asta va fi moștenirea sa politică.
Acest articol este o copie la postarea originala de pe facebook.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

AlexH Merg pe strada catre mine.