Datoria publica a Romaniei si a tarilor din Europa si America

Datoria publica a Romaniei si a tarilor din Europa si America

Apr 9, 2022 - 19:39
 0  502
Datoria publica a Romaniei si a tarilor din Europa si America

Datoria publica a Romaniei si a tarilor din Europa si America

Datorie publică


Prin datorie publică se înțelege datoria pe care o are statul față de terți, precum persoane private, persoane juridice, bănci, intreprinderi, din țară sau din străinătate, care au cumpărat obligațiuni emise de stat pentru a acoperi nevoile financiare ale statului.


Datorie externă


Datoria externă a unei țări este acea partea din datoriile totale care este datorată creditorilor din altă țară. Debitorii pot fi guvernul și firme private sau corporații. Datoria include bani datorați băncilor comerciale private, altor guverne sau instituțiilor financiare precum FMI sau Banca Mondială.

Datoria externă brută este alcătuită din soldul pasivelor reale, actuale și necondiționate ce presupun plăți viitoare de rate de capital și/sau de dobânzi, datorate de rezidenții unei economii față de nerezidenți.

Datoria externă reprezintă obligațiile unei țări față de creditori din străinătate și cuprinde atât datoria guvernamentală, cât și datoria contractată de beneficiari privați (persoane juridice și/sau fizice).


Datoria externă cuprinde:

datoria externă brută în sens larg, toate obligațiile unui stat față de străinătate; aceasta cuprinde sumele datorate de stat, unități administrativ-teritoriale, entități de drept public, agenți economici cărora statul le garantează datoria, organisme internaționale, guverne, bănci și altor instituții publice străine, unor bănci private, firme și altor creditori;
datoria externă brută în sens restrâns, se referă la împrumuturile pe termen scurt (sub un an și la investițiile directe (nu au termene de rambursare sau de lichidare).

Datoria publica a Romaniei

Datoria publica a Romaniei a ajuns la 50.6% din PIB, asta inseamna ca fiecare roman are o datorie de 6299.5 euro. Datoria per cap de locuitor a crescut cu aproape 500 euro in ultimele 4 luni si va continua sa creasca, pentru ca statul continua sa se împrumute in nestire. 

Acum cativa ani Eugen Orlando Teodorovici a propus un proiect de lege care sa limiteze datoria publica la 45% (parca) si daca trece de acest procent iar guvernul vrea sa se imprumute mai mult peste limita, trebuie sa se discute in parlament si doar cu acordul lui va putea imprumuta mai multi bani, insa nu a fost aprobat.

In 2019 Eugen Orlando Teodorovici a lasat datoria publica la 34.5% din PIB si de atunci si pana acum PIB-ul a crescut cu aproximativ 40 miliarde de euro.

Datoria publica a tarilor din Europa

- Spania - 118,44% la final de 2021 si 30.157 € datorie per cap de locuitor
- Uk - 101,00% la final de 2020 si 35.010 € datorie pe cap de locuitor
- Germania - 69,40% la final de 2021 si 29.262 € datorie pe cap de locuitor
- Franta - 116,00% la final de 2021 si 42.028 € datorie pe cap de locuitor
- America - 133,92% la final de 2020 si 74.286 € datorie per cap de locuitor


Daca vreti sa vedeti datoria altor tari, accesati acest link
https://datosmacro.expansion.com/paises/rumania


Toate tarile au datorii foarte mari. Intrebarea mea este, cui suntem datori si ce au facut cei din guvern cu toti acesti bani? Numai daca calculam datoriile celor 6 tari de mai sus, s-ar putea rezolva problema cu foametea in intreaga lume.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

AlexH Merg pe strada catre mine.