Guvernul propune să șteargă datorii de 137 de milioane de lei de la 10 companii de stat

Guvernul propune să șteargă datorii de 137 de milioane de lei de la 10 companii de stat

Mar 27, 2022 - 02:00
 0  486
Guvernul propune să șteargă datorii de 137 de milioane de lei de la 10 companii de stat

Iar se șterg datoriile companiilor de stat.


Guvernul propune să șteargă datorii de 137 de milioane de lei de la 10 companii de stat. România încă are foarte multe companii de stat. Marea lor majoritate sunt găuri negre care nu produc decât pierderi pentru noi și beneficii pentru cei care le căpușează.


Adevărul este că suntem în prezența unui mecanism generalizat de furt din banii contribuabilului. Un sistem rodat de 32 de ani.
În caz că nu ați urmărit pagina aceasta, vi-l mai prezint o dată pe scurt.


Companii de stat sunt căpușate la greu printr-o varietate mare de metode: sub închirieri la prețuri derizorii, afaceri păguboase, contracte de achiziție la supra-preț, angajarea activului de partid, posturi extrem de bine plătite în conducere, etc. Conducerile companiilor sunt principalii beneficiari ai schemelor. Iar proprietarul companiei este statul, adică câte un ministru care vine și pleacă. Deci zero interes.

Evident, companiile sunt pe pierderi mari și tot acumulează datorii.
Așa că periodic, mai vine câte un ministru și mai șterge datoriile. Că doar nu dă din banii lui, dă din banii contribuabilului. Toți îi mulțumesc. Mai ține un discurs pe care nu-l crede nimeni că „salvează industria”. Fix ca în RSR (Republica Socialistă România).

Tot periodic, același tip de miniștri vin și zic că vor face „investiții”. Ce fac concret? Măresc capitalul social al acelor companii de stat ca să poată să facă față la ce? Ați ghicit, pierderilor. Iar discursuri sforăitoare despre cum salvează ei compania.


În fiecare an zic că e o situație excepțională. Și că acum trebuie salvate companiile. După care anul viitor fac fix la fel. Aceeași poveste și cu ștergerea datoriilor și cu „investițiile”.
În final avem un sistem care îngroapă banii publici în conturile unor firme branșate la companii de stat cu acoperirea politicienilor și, evident, finanțarea contribuabililor. Cu fiecare fluturaș de salariu, mai dați jumătate din bani la stat.


Ca să avem și o cifră a fenomenului. Doar anul acesta sunt prinse în buget 200 de milioane de lei pentru a „investi” în companiile din ceea ce se numește industria de apărare. Iar asta este pe lângă toate ștergerile periodice de datorii.
Cât am fost ministru am refuzat practica acesta de a tot îngropa bani în companii căpușate cu zero șanse de redresare. Dar cum am plecat, cum au reluat practica. Ministrul interimar de la PNL a renumit toți administratorii speciali rapid în funcții și a deschis din nou robinetul de bani publici.


Soluția pentru companiile de stat sunt redresarea, vânzarea la licitație sau chiar închiderea. Multe nu mai pot fi redresate și nici măcar vândute, pur și simplu nimeni nu ar da bani pe așa ceva. Măcar noi să nu mai tot îngropăm bani în conturile grupurilor care le controlează.


Acest articol este parte din Arhiva Social media
Postare originala

https://www.facebook.com/ClaudiuNasuiUSR/posts/517546736405317

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

AlexH Merg pe strada catre mine.