Cenzura Google prin notebooklm: O Limitare a Gândirii Libere

Află cum cenzura impusă de Google prin serviciul notebooklm restricționează gândirea liberă și creativitatea. Experiența mea evidențiază provocările întâmpinate și impactul asupra libertății de exprimare online.

Oct 15, 2024 - 16:36
 0  21
Cenzura Google prin notebooklm: O Limitare a Gândirii Libere

Cenzura pe Google a atins limite la care chiar și cei mai mari dictatori din lume s-ar închina și s-ar minuna.

Folosesc foarte mult serviciul notebooklm de la Google pentru a crea rezumate și podcast-uri la textele scrise de mine. De fapt, este singurul serviciu AI pe care îl folosesc de la Google; restul nu le utilizez deoarece cenzura și absurditățile sunt prea mari. Îmi aduc aminte când orice imagine voiai să generezi cu sistemul lor, o făcea cu o persoană de culoare neagră, chiar dacă specificai clar să fie albă.

Experiența mea cu notebooklm

În interacțiunea mea cu Google notebooklm, m-am lovit de multe ori de cenzura lor, în special la subiecte sensibile, cel puțin în viziunea lor.

Totuși, mereu am reușit să trec cât de cât peste, modificând textul sau ideea. Nu ieșea 100% cum voiam, însă era acceptabil față de primele versiuni. La unele podcast-uri a trebuit să generez discuția și de 20 de ori, editând de fiecare dată sau adăugând note pentru a trece de cenzură și de prostiile pe care le spune.

Problema reală

Nu doar că face cenzură, dar minte de rupe, inventează lucruri care nu au nicio legătură cu conținutul, nici măcar cu ideea, și asta se întâmplă doar la subiecte sensibile.

Ce mi-a atras atenția și m-a enervat la culme este că ieri nu a vrut să îmi genereze o conversație podcast despre oamenii care oferă tot timpul, care te ajută mereu, însă nu primesc nimic în schimb.

Textul integral, pe care puteți și voi să îl testați, se găsește aici: De câte ori ai spus asta cuiva? 

Cred că am încercat cu notebooklm de peste 20 de ori să generez o conversație care să respecte textul oferit, însă fără a reuși. De fiecare dată, pe lângă că inventa și mințea, mai adăuga direct sau indirect că cei care oferă ajutorul lor tot timpul sunt bolnavi mintal, că au probleme de insecuritate, căutare excesivă de atenție și că vina le aparține lor, însă niciun moment nu a spus nimic despre cei care profită de acele persoane bune, care sunt acolo.

Unde cred că este problema mare?

În text am adăugat un paragraf legat de faptul că aceste persoane găsesc puterea în Dumnezeu să continue. Faptul că am menționat Dumnezeu a făcut ca notebooklm să îi considere nebuni, de parcă este o nebunie sau ilegal să crezi în Dumnezeu.

Am testat și fără Dumnezeu în text și a fost puțin mai bine, însă nu a respectat ideea și problema dezbătută în text. Am uitat să testez dacă în loc de Dumnezeu să adaug Allah; cred că ar fi fost ceva mult mai bun.

Voi mai continua să folosesc Google notebooklm?

Da, pentru că acum este singurul serviciu gratuit care, dacă nu discuți despre subiecte sensibile, poți scoate o versiune bună de podcast din prima.

Să faci cu alte servicii de gen un podcast la calitatea asta în 10 minute te costă mulți bani și mult mai mult timp.

Concluzie

Pentru cineva normal este așa: Vrei să folosești serviciul nostru? Atunci asta e conduita și gândirea bună pe care o apreciem. Dacă nu, atunci nu poți folosi serviciul nostru. Este o formă de cenzură indirectă, o limitare a gândirii.

În alt podcast, în textul furnizat am pus numele lui Terrence Howard și nu a ieșit ceva bun; am scos numele și a fost acceptabil.

Reflecție finală

Este trist să vezi cum un serviciu care ar trebui să faciliteze exprimarea liberă și creativitatea este îngrădit de cenzură și limitări absurde. Sper ca în viitor aceste bariere să fie eliminate, permițându-ne să ne exprimăm gândurile și ideile fără restricții inutile.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

AlexH Merg pe strada catre mine.