Dieta DASH: cum poți să-ți reduci tensiunea arterială prin schimbări în alimentație

Aflați cum să controlați tensiunea arterială prin Dieta DASH - un plan alimentar echilibrat recomandat de către specialiștii în sănătate. Descoperiți alimentele recomandate, cum să limitați sarea și alte sfaturi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Jan 10, 2023 - 21:17
 0  240
Dieta DASH: cum poți să-ți reduci tensiunea arterială prin schimbări în alimentație
Dieta DASH: cum poți să-ți reduci tensiunea arterială prin schimbări în alimentație

Ce este Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este o dietă concepută pentru a ajuta la controlarea tensiunii arteriale. A fost dezvoltată de către cercetători la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, cu scopul de a reduce hipertensiunea arterială prin schimbări în alimentație. Aceasta este una dintre cele mai recomandate diete de către profesioniștii din domeniul sănătății pentru prevenirea hipertensiunii arteriale.

Dieta DASH se concentrează pe consumul de alimente care sunt bogate în minerale, cum ar fi potasiu, magneziu și calciu, precum și pe alimente care sunt bogate în fibre alimentare, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, recomandă limitarea consumului de sare, grăsimi saturate și colesterol.

Alimente recomandate în dieta DASH include:

 • - Fructe: mere, pere, prune, caise, piersici, fructe de pădure, grepfrut, banane, lămâi
 • - Legume: broccoli, varză, conopidă, spanac, varză de Bruxelles, roșii, castraveți, ardei, cartofi
 • - Lactate: lapte, iaurt, brânză
 • - Carne slabă: pui, curcan, carne de vită slaba, pește
 • - Cereale integrale: orez brun, ovăz, quinoa, mei
 • - Nucși și semințe: migdale, nuci de caju, semințe de susan, semințe de dovleac

In general DASH dieta poate fi benefică pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și obezitate și poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și al glucozei din sânge.

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)

Dieta DASH se concentrează pe alimente bogate în minerale și fibre alimentare, precum și pe limitarea consumului de sare, grăsimi saturate și colesterol, iată un exemplu de plan alimentar pentru o zi care respectă aceste principii:

 • - Mic dejun: o cană de iaurt cu fructe de pădure, o ceașcă de fulgi de ovăz și o linguriță de miere
 • - Gustare: o mână de migdale și un măr
 • - Prânz: salată de ton cu roșii, castraveți, ceapă și ulei de măsline, și o felie de pâine integrală
 • - Gustare: un iaurt degresat
 • - Cină: file de curcan gătit la cuptor cu orez brun și legume fierte (broccoli, conopidă, varză)

Este important să aveți in vedere ca aceasta este doar un exemplu și poate varia in functie de nevoile nutritionale si calorice individuale.

De asemenea, este recomandat să evitați alimentele procesate și să consumați un număr cât mai mare de alimente proaspete, cum ar fi fructele și legumele, și să limitați consumul de alcool.

Este important să discutați cu un medic sau un nutritionist înainte de a începe orice dietă nouă, mai ales dacă aveți probleme medicale sau nevoi speciale.

Cui este recomandat Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)?

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost creata pentru a ajuta la controlarea tensiunii arteriale, și este recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială sau care sunt la risc de a dezvolta hipertensiune arterială. Acesta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin schimbări în alimentație.

De asemenea, dieta DASH poate fi benefică pentru persoanele care doresc să își mențină sau să își imbunătățească sănătatea cardiovasculară în general, și poate fi utilizată pentru a preveni diabetul de tip 2 și obezitatea.

Este de asemenea un bun plan de alimentatie pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata si poate fi utilizat de oricine care dorește să-și îmbunătățească stilul de viață și să consume mai multe alimente sănătoase.

Funcționează dieta DASH?

Studiile arată că dieta DASH poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la menținerea unei sănătăți cardiovasculare bune.

Un studiu publicat în revista „New England Journal of Medicine” a arătat că persoanele care au urmat dieta DASH timp de 8 săptămâni au avut o scădere medie a tensiunii arteriale sistolice cu 6,7 mm Hg și a tensiunii arteriale diastolice cu 3,5 mm Hg, comparativ cu persoanele care au urmat o dietă „control” cu un conținut scăzut de grăsimi și sodiu.

In acest fel, dieta DASH poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, reducerea riscului de diabet de tip 2, obezitate și menținerea nivelurilor sănătoase ale colesterolului și glucozei din sânge.

Este important de subliniat ca dieta DASH nu este un tratament pentru hipertensiunea arteriala si trebuie sa fie combinat cu alte modalitati de control al tensiunii arteriale precum exercitiile fizice, renuntarea la fumat, controlul stresului si evitarea consumului de alcool.

Este important sa discutati cu un medic sau nutritionist inainte de a incepe orice dieta, mai ales daca aveti probleme medicale sau nevoi speciale.

Ce este planul de dietă DASH?

Planul de dietă DASH se bazează pe principiile unei alimentații echilibrate și sănătoase, care promovează consumul de alimente bogate în minerale și fibre alimentare, precum și limitarea consumului de sare, grăsimi saturate și colesterol.

Alimente recomandate în dieta DASH include:

 • - Fructe: mere, pere, prune, caise, piersici, fructe de pădure, grepfrut, banane, lămâi
 • - Legume: broccoli, varză, conopidă, spanac, varză de Bruxelles, roșii, castraveți, ardei, cartofi
 • - Lactate: lapte, iaurt, brânză
 • - Carne slabă: pui, curcan, carne de vită slaba, pește
 • - Cereale integrale: orez brun, ovăz, quinoa, mei
 • - Nucși și semințe: migdale, nuci de caju, semințe de susan, semințe de dovleac
 • - Planul de dietă DASH recomandă, de asemenea, consumul moderat de carne, consumul moderat de grăsimi sănătoase și evitarea grăsimilor nesănătoase, precum și a alimentelor procesate și fast-food-urilor.

Cantitățile și raporturile de macronutrienți recomandate variaza in functie de nevoile calorice si nutritionale individuale. Dieta DASH recomandă o limită de aproximativ 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, și un consum moderat de alcool.

Concluzie

Dieta DASH este un plan alimentar echilibrat care ajută la controlarea tensiunii arteriale, prevenirea hipertensiunii arteriale, și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare în general. Acesta se concentrează pe consumul de alimente bogate în minerale și fibre alimentare, precum și limitarea consumului de sare, grăsimi saturate și colesterol.

Este important de menționat că dieta DASH nu este un tratament pentru hipertensiune arterială și trebuie combinată cu alte modalități de control al tensiunii arteriale, cum ar fi exercițiile fizice, renunțarea la fumat, controlul stresului și evitarea consumului de alcool.

Cu toate acestea, cu un plan alimentar adaptat și personalizat și ținut sub supraveghere medicala, dieta DASH poate fi un instrument valoros în îmbunătățirea sănătății dumneavoastră. Să nu uităm că sănătatea este un proces continuu și cu fiecare pas pe care îl facem spre un stil de viață mai sănătos, ne apropiem de atingerea obiectivelor noastre.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

AlexH Merg pe strada catre mine.