Home America Poate Facebook fi tras la raspundere pentru Fake News

Poate Facebook fi tras la raspundere pentru Fake News

8 min read
2
0
185
2

Dupa ce Trump a castigat alegerile in America, lumea a inceput sa caute vinovatii. Unul din vinovati gasiti este chiar Facebook care conform acuzatiilor aceasta a promovat si acceptat Fake News pe platforma, care au dus la influenta electoratului american si din aceasta cauza Trump a castigat.

Asa ca ne intrebam daca facebook chiar poate fi tras la raspundere pentru acest lucru.

1. Parerea mea este ca facebook nu oate fi tras la raspundere pentru volumul de Fake News postat pe platforma.
2. Facebook este o platforma publica si nu poate controla stirile sau verifica daca acestea sunt adevarate, asa cum a explicat si Mark Zuckerberg intr-o postare chiar inainte de alegeri, ca Facebook este o retea sociala si nu Agentie de Stiri. 

3. Daca facebook ar control continutul postat, atunci toata lumea ar sari in sus pentru ca aceasta face cenzura si nu respecta dreptul la libera exprimare, deci toate aceste acuzatii sunt o contradictie a celor care nu stiu sa piarda si incearca sa arunce vina pe oricine, mai putin pe ei insasi.

4.Intr-o postare astazi Mark a spus ca continutul de pe facebook este 99% real, iar cineva i-a raspuns ca ar trebui sa vada newsfeed-ul acesteia.
[​IMG] 
5. Dreptate are atat Mark cat si utilizatorul si va explic de ce. La nivel de platforma si dupa cum contorizeaza acestia, toate stirile sunt reale, pentru ca sunt postate de persoane reale, cu link catre site-uri cu reputatie sau primesc un angajament puternic din parte comunitatii. Pe de alta parte continutul newsfeed de la fiecare utilizator este in functie la ce dai like, Domenii de interes, ce accesezi, grupuri, etc. 
Daca nu ai accesa acele link-uri, adera la grupuri, comenta, facebook nu iti va afisa pe viitor nici o stire de la sursa respectiva. Deci pana la urma este vina si responsabilitatea ta la ce vezi in newsfeed-ul tau. 

6. Chiar acum pe aljazeera.com este o analiza a alegerilor din America, care arata ca totul se rezuma la venituri generate si mai putin la publicarea de opinii si stiri reale. Veniturile totale generate de alegerile din America de catre agentiile de stiri, site-uri, Tv, etc, au fost de aproape 5 triloiane de dolari, o suma enorm de mare. De aici si volumul mare de stiri prezente pe retelele sociale, unde fiecare site mic sau mare a incercat sa atraga cat mai multi utilizatori prin Titluri, imagini, video de senzatie care nu neaparat sunt reale. Lumea curioasa si chiar credula a da click sa vada despre ce este vorba si uite asa un stire fake ajunge in trend pe retelele sociale.

7. In alegerile din Romania, ne plangem ca exista foarte multa dezinformare, ca apar site-uri de stiri peste noapte si fiecare facut pentru a sustine un candidat anume sau partid. Am urmarit alegerile din America prin grupuri facebook, subscribe la retele de stiri si chiar site-uri mici. Ceea ce am vazut m-a facut sa inteleg ca cele intamplate in media Romaneasca e nimic toata in comparatie cu ce s-a intamplat in campania din America.

8. Intr-un final lumea nu mai stie ce sa creada si ii este distrasa atentia la problemele sau evenimentele cu adevarat importante.

Pana la urma NOI, cei multi trebuie sa ne hotaram ce dorim cu adevarat. Abilitatea de a selecta stirile reale de catre o retea ca facebook sau libertate de exprimare. In opinia mea, indiferent ce am alege, atat timp cat totul se rezuma la suma generata de un eveniment, produs, nimic nu are rost.
In newsfeed-ul tau indiferent pe ce retea esti online sau offline, va apare stirea/informatia celui care plateste mai mult sau care genereaza interes si venituri mai mari.
News Media in America este detinuta de 6 mari companii, care la randul lor conform unor zvonuri sunt detinute de doar 2 companii. Aceste companii din America detin psoturi TV, radio, ziare, site-uri in mai toate tarile. In Romania 99% din media este detinuta de Companii din America, care atunci cand trebuie vor raspunde la ordinul venit.

Chiar acum 2 zile CNN a fost prins (nu este prima oara) cand fabrica stirile prezentate. In reportajul de aici, CNN lua interviu propriului cameraman si-l prezenta ca protestant impotriva lui Trump.

 

Manipularea in cazul Oprea si unde sunt milioanele de oamenii de pe facebook

Ce se intampla cu Facebook?

Ambasadorul Klemm invitat la MAE pentru a da explicatii

Daca se intampla asta in Romania sau alta tara cum ar fi reactionat America

 

Load More Related Articles
Load More By alexhardy
Load More In America

2 Comments

  1. […] Poate Facebook fi tras la raspundere pentru Fake News […]

    Reply

  2. […] Poate Facebook fi tras la raspundere pentru Fake News […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Sitemap plugin pentru Google News

Daca vrei sa iti adaugi site-ul in Google News si sa iti cresti sansele de acceptare este …